Klijentska zona

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku.

BH JEZICIENGLISH
Intervju za Dnevni list: Obrazovani kadrovi su ključ za uspjeh

Razgovarao: R. Dautefendić

Najviše menadžersko priznanje Najmenadžer 2009. za mali, srednji i veliki biznis u BiH iz oblasti telekomunikacija nedavno je dodjeljeno generalnom direktoru kompanije Eding Telecom d.o.o. Sarajevo Muhamedu Turčinoviću. Ovo je bio povod za intervju jer je ova mala tvrtka za kratko vrijeme postigla izuzetne poslovne rezultate, što se ne događa često u našoj zemlji, pogotovo u vrijeme recesije kada mala i srednja poduzeća uglavnom otpuštaju radnike ili se zatvaraju.

Što Vam znači nedavno menadžersko priznanje iz oblasti telekomunikacija?

Priznanje mi predstavlja posebnu čast tim više što dolazi u godini kada slavimo 10-tu obljetnicu uspješnog rada i postojanja tvrtke. Isto tako, ovo priznanje i obavezuje kompaniju da zadrži lidersko mjesto u regiji u sektoru telekomunikacija i održi pozitivan trend razvoja tvrtke uz otvaranje novih radnih mjesta što bi bio svojevrstan doprinos ublažavanju posljedica ekonomske krize u našoj zemlji.

Iako je Eding Telecom osnovana 1998. i posluje veoma uspješno u široj javnosti se ne zna mnogo o Vašoj kompaniji. Čime se bavite?

Osnovna djelatnost naše kompanije su projektiranje i inženjering iz oblasti informacijskih i telekomunikacijskih sustava u što spadaju access networks, mobilne mreže, WiFi mreže, prijenosni sustavi, digitalne radijske mreže, informacijski i komunikacijski sustavi bazirani na lP tehnologiji i ostali sustavi novih generacija. Pored telekomunikacija naša kompanija je razvila rješenja za sustav nadzora i upravljanja u elektroenergetskom sektoru, a koje trenutno implementiramo u Elektroprivredi BiH. Ova oblast obuhvata projektiranje i izgradnju sustava za daljinski nadzor i upravljanje distributivnim mrežama i energetskim objektima srednjeg i visokog naponskog nivoa. Sve projekte iz oblasti telekomunikacija, energetike i automatike realizujemo s vlastitim kadrovima i uglavnom po sistemu "ključ u ruke" za ove oblasti djelovanja naša kompanija ima veoma stručne i educirane kadrove.

Koji su vaši najznačajniji dosadašnji projekti?

Radili smo izgradnju mobilne mreže za potrebe mobilnog operatera M:tel iz Banje Luke koje su bazirane na 2G tehnologiji. Osim toga za njih smo radili i projekt izgradnje mobilne mreže s potpuno novom mrežnom infrastrukturom za 3G mrežu odnosno UMTS. Projektom u prvoj fazi obuhvaćeno je izgradnja oko 100 UMTS baznih stanica. Jedan od značajnijih projekata nam je implementacija projekata u energetskom sektoru, a radi se o sustavu daljinskog nadzora i upravljanja energetskim objektima gdje gradimo kompletnu radijsku mrežnu infrastrukturu. Projekt u prvoj fazi uključuje oko 100 lokacija transformatorskih stanica i učinskih linijskih rastavljača u jedinstveni centar nadzora i upravljanja.

                               

Dugogodišnji ste partner Siemensa. Što to znači za Vašu tvrtku i da li Vam to predstavlja ulaznicu za dobivanje poslova? Na koji način se odvija ta suradnja?

Naša je prednost da smo certificirani partner renomirane tvrtke Siemens za oblast industrijske elektronike i energetike, zatim Nokia Siemens Networks za oblast GSM tehnologije mobilne telefonije. S navedenim kompanijama već osam godina implementiramo vrlo složene i zahtjevne projekte po sistemu "ključ u ruke" kao što je navedeni projekt daljinskog nadzora i upravljanje u elektroenergetskom sektoru Elektroprivrede BiH, i drugi projekat izgradnja GSM mreže 2G i 3G za telekom operatere u BiH.

Suradnja sa partnerima se odvija kroz kvalitetno i blagovremeno izvršavanje ugovorenih poslova i primjenom usvojenih standarda kvaliteta. Da bi se ispunio uvjet za suradnju, partner mora imati razvijenu vlastitu infrastrukturu, odgovarajuću materijalnu i kadrovsku strukturu, komunikaciju i organizaciju rada usklađenu prema europskim standardima.

Vaši najveći poslovi su sa Elektroprivredom i BH Telecomom. Jeste li vi jedina tvrtka u BiH kvalificirana za te poslove?

U BiH postoji veliki broj uspješnih tvrtki koje se bave informatičkim tehnologijama i komunikacijama. One pokrivaju tržište BiH sa konvencionaInim tehnologijama i sustavnim rješenjima. Međutim, naša tvrtka je orjentirana prema suvremenim komunikacijskim tehnologijama proizvođača opreme i to za GSM mobilne komunikacije "Nokia Siemens Networks" i za oblast industrijske elektronike i energetike tvrtka "Siemens". Partnerski status koji smo mi postigli sa navedenim tvrtkama ima visoke standarde i zahtjeva vitalnost sa izgrađenom materijalnom i kadrovskom infrastrukturom. Modernizacija i primjena suvremenih komunikacijskih tehnologija u elektroenergetskom sektoru je obiman i vrlo zahtjevan projekt, koji se realizira pod nazivom Power 4. Na javnom natječaju Elektroprivrede BiH tender je dobio Siemens, naša tvrtka je imala ulogu kao "sistem integrator" sustava i nositelj implementacije projekta. Sve to realiziramo vlastitim kadrovima koji su educirani i certificirani za ovu vrstu posla.

Zapošljavate 40 radnika koji uglavnom visokokvalificirani. Ima li dovoljno takvog kadra u BiH?

Mislim da su kadrovi u našoj branši bitan faktor uspjeha. Suvremene tehnologije zahtjevaju visoko educirane kadrove. Mnogo pažnje posvećujemo edukaciji kadrova posebno onih koji su voditelji stručnog dijela projekta i za određene sustave moraju biti certificirani. Prema našem iskustvu, prednost imaju inženjeri koji su studirali u inozemstvu jer su kroz studij i praksu imali doticaj sa suvremenim tehnologijama, a neki su sudjelovali na implementaciji istih. Nekoliko naših inžinjera diplomirali su na prestižnim sveučilištima u SAD, Norveškoj, Švedskoj, Austriji i tamo su stekli prva iskustva u radu na sličnim projektima. Voditelji projekta kao certificirane osobe moraju stalno vršiti edukaciju zaposlenih u domenu određene oblasti tako da se kompletiraju timovi koji u cjelosti mogu obavljati i najsloženije projekte.