Klijentska zona

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku.

BH JEZICIENGLISH

Uspješno okončan projekat SDNiU ULR ED Zenica

Nakon realizacije niza projekata sistema daljinskog nadzora i upravljanja učinskim linijskim rastavljačima za potrebe ED Tuzla, okončan je i projekat sistema daljinskog nadzora i upravljanja učinskim linijskim rastavljačima ED Zenica. Korišteni komunikacioni protokol je IEC 60870-5-101.

14.04.2011.godine završen je i pušten u rad posljednji ULR po ovom ugovoru. Realizacija je obuhvatila 15 ULR, 1 TS  i 1 RPT. Nadzor i upravljanje u dispečerskom centru ED Zenica je ostvaren putem optičke prenosne mreže JP EP BiH d.d. Sarajevo. Sama infrastruktura optičke mreže je omogućila uvezivanje ULR preko transformatorske stanice TS 35/10 kV Jelah. U pomenutoj TS se nalazi port server koji je sa svoje jedne strane spojen na mrežu JP EP BiH,  a sa druge strane na digitalni radio modem Satel 3AS NMS Epic. Sa ove lokacije komunikacija sa realizovanim ULR-ovima je ostvarena preko repetitorsko posredničke tačke Trebačko brdo na području Općine Tešanj. ULR-ovi koji su realizovani su: 

ULR Oraš Palnje, ULR Potočani, ULR Bobinac, ULR Donji Miljanovci, ULR Novo Selo, ULR Lepenica Polje, ULR Trepče, ULR Bobare, ULR Piljužići, ULR Bašići, ULR Mekiš, ULR Kraševo, ULR Škilje Bor, ULR Šije i ULR Mravići.

Prvih jedanaest ULR se nalazi na području PJD Tešanj, a preostala četiri na području PJD Doboj jug.

 

Pripremio: Hamzalija Karadža, dipl.ing.el.

 

Nazad