Klijentska zona

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku.

BH JEZICIENGLISH

Realizacija fiber optičkog sistema u Termoelektrani Tuzla

U skladu sa ugovorom između JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, Podružnica Termoelektrana Tuzla i nas kao Izvođača radova izvrešno je povezivanje elektro-energetskih objekata naponskog nivoa 0,6 kV i 0,4 kV u fiber optički prsten. Optički spojni put ima svoje osnovne prednosti kao što su malo slabljenje, veliki kapacitet prenosa, neosjetljivost na elektromagnetne smetnje, sigurnost prenosa informacija....

U procesu realizacije projekta izvršeno je projektovanje optičkog sistema kao početna tačka za nastavak radova. Energetska postrojenja kao što su PR2A, PR2B, RO1, RR1, PR1A, PR1B, PR1C, RR3, RS2, KHA, KHB, KHC su uvezana u fiber optički prsten sa početnom i krajnjom tačkom Elektro-komandom.

Veza između svih postrojenja ostvarena je sa dvanaest nitnim optičkim multimodnim podzemnim kabelom. U svakom od postrojenja postavljen je optički razdjelnik element optičkog prstena. Oprema koja je korištena za implementaciju ovog projekta  je svjetski brend u svijetu optike, a proizvođač je Švicarska firma HUBER+SUHNER.

 

Uredio: Hamzalija Karadža, dipl.inž.el.

 

Nazad